برای مشاهده کتابچه آموزشی آنوریسیم بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
/uploads/43/2024/Apr/07/آنوریسم.pdf
برای مشاهده پمفلت آموزشی دیسک گردن بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
/uploads/43/2024/Apr/07/دیسک گردن.pdf
برای مشاهده پمفلت آموزشی شکستگی های مهره های گردن بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
/uploads/43/2023/Feb/21/شکستگی های مهره های گردن.pdf
برای مشاهده کتابچه آموزشیشکستگی مهرهای کمر بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
/uploads/43/2024/Apr/09/مهره کمر.pdf
آشنایی با تومورهای مغزی
موضوع: تومورهای مغزی
نویسندگان: المیرا بزرگ چنانی - کارشناس پرستاری
استاد راهنما:
خلاصه: نگاهی به تومورهای نخاع:
تومورهای داخل نخاع را برحسب وضعیت تشریحی آن ها نسبت به طناب نخاعی دسته بندی می کنند .این تومورها عبارتند از :ضایعات داخل مدولا (در درون طناب نخاعی) –خارج مدولا –داخل سخت شامه ای ( در درون و یا در زیرسخت شامه نخاع)و خارج مدولا –خارج سخت شامه ای (خارج پرده ی سخت شامه )
تومورهایی که در درون نخاع ایجا د می شوند یا سبب وارد آمدن فشار به آن می گردند علایم و نشانه هایی را به وجود می آورند که دامنه ی آن از انواع دردهای موضعی یا تیرکشنده و ضعف و فقدان رفلکس در ناحیه بالای سطح تومور ،تا فقدان پیش رونده ی عملکردهای حرکتی و فلج متغیر است معمولا در دردهای سریع و ناگهانی در مناطقی ایجاد می گردند که به وسیله ریشه های نخاعی نشات گرفته از قطعه نخاعی واقع در محل تومور، عصب دهی می شود .
شماره: 1
واحد صادرکننده: کمیته آموزش بیمارستان پورسینا
جزئیات
نگاهی به تومورهای نخاع:
تومورهای داخل نخاع را برحسب وضعیت تشریحی آن ها نسبت به طناب نخاعی دسته بندی می کنند .این تومورها عبارتند از :ضایعات داخل مدولا (در درون طناب نخاعی) –خارج مدولا –داخل سخت شامه ای ( در درون و یا در زیرسخت شامه نخاع)و خارج مدولا –خارج سخت شامه ای (خارج پرده ی سخت شامه )
تومورهایی که در درون نخاع ایجا د می شوند یا سبب وارد آمدن فشار به آن می گردند علایم و نشانه هایی را به وجود می آورند که دامنه ی آن از انواع دردهای موضعی یا تیرکشنده و ضعف و فقدان رفلکس در ناحیه بالای سطح تومور ،تا فقدان پیش رونده ی عملکردهای حرکتی و فلج متغیر است معمولا در دردهای سریع و ناگهانی در مناطقی ایجاد می گردند که به وسیله ریشه های نخاعی نشات گرفته از قطعه نخاعی واقع در محل تومور، عصب دهی می شود .علاوه بر آن در زیر سطح آسیب دیده نیز شاهده نقایص حسی رو به افزایش خواهیم بود .
تشخیص:
برای تشخیص از معاینات عصبی و بررسی های تشخیصی استفاده میشود.معاینات عصبی شامل بررسی درد ، فقدان رفلکسها، فقدان عملکردهای حسی و نیز حرکتی وجود ضعف و فلج می باشد.
طول مدت درد بیشتر از یک ماه و نیز افزایش میزان ارتیوستیها هم می تواند از تشخیص های تومور نخاعی باشد .البته به کمک HIR-CT و عکس برداری به وسیله اشعه X هم می توان به تشخیص هایی دست یافت.
تدابیر پزشکی:
درمان تومورهای خاص داخل نخاعی بر مبنای نوع و محل تومور ، نشانه های بوجود آمده و وضعیت حسی بیمار ، صورت می پذیرد برای بیشتر تومورهای طناب نخاعی ،مداخله از راه جراحی ،اولین اقدام درمانی به شمار می رود سایر روش های درمانی شامل برداشتن بخشی از تومور – برطرف کردن فشار وارد بر نخاع –شیمی درمانی-رادیوتراپی بویژه برای تومورهای داخل مدولا و ضایعات متاستاتیک می باشد.
کنترل عوارض احتمالی:
ناحیه ی روی مثانه بیمار از نظر وجود ادراری لمس می شود.بی اختیاری نیز ممکن است وجود داشته باشد.بروز اختلال در عملکردهای ادراری معمولا ناشی از صدمات قابل ملاحظه در عملکرد طناب نخاعی است میزان جذب و دفع نیز باید همچنان ثبت شود. به علاوه سمع شکمی به منظور شنیدن صداهای روده ای ضروری است.لک شدن پانسمان ممکن است به علت نشس CSF از ناحیه جراحی شده باشد که می تواند منجر به بروز عفونت های شدید و یا واکنش های التهابی بافت اطراف گردد و در نتیجه درد شدیدی را در دوران پس ار جراحی پدید آورد.
آموزش مراقبت از خود ( ویژه بیماران ):
بیمار باید سلامت پوست خود را روزانه کنترل نماید. بیمارانی که دچار اختلالات حرکتی نظیر ضعف در انجام فعالیت های حرکتی با فلج می باشند در زمینه ی انجام امور روزانه ی زندگی باید از وسایل کمکی نظیر عصا ،واکر یا صندلی چرخدار استفاده نمایند . بیمار و خانواده او باید پیرامون تدابیر مربوط به کنترل درد ، کنترل روده و مثانه و نیز بررسی و شناخت علایم و نشانه هایی که باید فورا گزارش داده شوند، را قبل از ترخیص از پرستار بخش مربوطه بپرسند.
اگر بیماری تحت عمل جراحی قرار گرفته است ،روزانه پانسمان محل عمل به روش استریل صورت گیرد .
•اگر ضعف قسمت فوقانی و تحتانی دارد فیزیوتراپی شروع شود .
•مصرف داروها طبق دستور پزشک .
•مراجعه به پزشک معالج 2 هفته بعد .
•اجتناب از بلند کردن وسایل سنگین و رانندگی و انجام کارهای سنگین .
ملاحظات:
فایل های مربوطه: