هپاتیت هـای ویروسـی یکـی از اصلی تریـن چالش هـای سلامتی در جهان هستند
هپاتیت های ویروسی به واسطه ی آلودگی به یکی از ۵ نوع ویروس A، B، C، D و یا E ایجاد می شوند و یکـی از اصلی تریـن چالش هـای سلامتی در جهان هستند.
به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی درمانی پورسینا؛ هپاتیت های ویروسی به واسطه ی آلودگی به یکی از ۵ نوع ویروس A، B، C، D و یا E ایجاد می شوند همه ی این ویروس ها سبب التهاب کبد می شوند و هپاتیت های مزمن B و C می توانند منجر به سیروز و سرطان کبد شوند. هپاتیت های ویروسی یکی از تهدید های سلامت جهانی به شمار می روند.
هپاتیت، در واقع التهاب کبد است. این التهاب باعث درد و تورم خواهد شد. عوامل ایجاد کننده هپاتیت، متعدد هستند. هپاتیت عمدتاً توسط یکی از ۶ ویروس هپاتیتی (A,B,C,D,E یا G) ایجاد می شود. عامل ایجاد کننده هپاتیت هر چه که باشد باعث التهاب کبد خواهد شد و کارکرد آن را مختل خواهد کرد. فقدان خون رسانی به کبد، سم، اختلالات خود ایمنی، مصرف افراطی الکل، آسیب به کبد و مصرف بعضی داروهای خاص نیز می تواند باعث هپاتیت شود. با احتمال کمتر، عفونت های ویروسی مثل منومنوکلئوز و سایتومگالویروس نیز می تواند باعث هپاتیت شود.
از سال ۲۰۱۰، ۲۸ جولای (۷ مردادماه) سالروز تولد پروفسور باروخ ساموئل بلومبرگ، کاشف هپاتیت نوع B و برنده جایزه نوبل، به عنوان روز جهانی هپاتیت شناخته می شود. هپاتیت های پنجگانه A,B,C,D و E، سالانه موجب مرگ صدها میلیون انسان می شوند و لذا رسیدگی به این بیماری و تبلیغ راه های پیشگیری و درمان آن، از اهمیت به سزایی برخوردار است.
ایران درصدد است تا با کمک بخشهای علمی کشور تا سال 1410 بیماری هپاتیت c را در کشور حذف نمایند و برای تحقق این هدف لازم است سالانه 20 هزار بیمار شناسایی و درمان شود. حذف این بیماری تا سال 2030 به معنی دیده نشدن این بیماری در کشور نیست و هدف این است که می خواهیم این بیماری در کشور و موارد جدید آن به حداقل خود برسد بگونه ای که بیمارستان ها و مراکز درمانی درگیری کمتری را در درمان این بیماری داشته باشند. در حال حاضر حدود ۱۸۰ هزار نفر تا ۲۳۰ هزار نفر در کشور به هپاتیت c مبتلا هستند که بسیاری از آنها، متأسفانه از بیماری خود مطلع نیستند. در برخی از استانها از جمله سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و گرگان میزان شیوع بیشتر از استانهای دیگر است و اقدامات تشخیصی و درمانی در این استانها در حال انجام می باشد.
در مورد هپاتیت B نیز تمام تلاش بر حذف این بیماری است، و با انجام واکسیناسیون 98 درصد از نوزادان طی سالهای اخیر، شیوع بیماری کاهش یافته است. ایران در منطقه در خصوص شیوع هپاتیت B و C کمترین آمار را دارد و در این زمینه داروی مورد نیاز را تولید و آزمایشگاه های تخصصی را نیز دایر کرده است.در خصوص هپاتیت C نیز شیوع بیماری کمتر از نیم درصد است و این درحالی است که آمار کشورهای همسایه در این زمینه به چهار تا پنج درصد می رسد.
هپاتیت B یک عفونت کبدی خطرناک ناشی از ویروس هپاتیت B(HBV) میباشد. در برخی بیماران، عفونت هپاتیت B مزمن شده و منجر به نارسایی کبدی، سرطان کبد یا سیروز میشود. سیروز کبدی بیماری است که باعث زخم و سخت شدن پایدار بافت کبدی می شود. این نوع هپاتیت به انواع حاد و مزمن تقسیم می شود. هپاتیت C از طریق خون آلوده (معمولا توسط استفاده مشترک از سوزن آلوده برای تزریق مواد مخدر) منتقل میشود.
هر دو هپاتیت B و C از طریق تماس با خون فرد آلوده می تواند منتقل گردد. در خصوص کاهش هپاتیت B واکسیناسیون نوزادان، افراد پرخطر و اقداماتی برای پیشگیری طی حدود ۲6 سال اخیر انجام گردیده است و بار هپاتیت B در اکثر استان ها از ۲درصد کمتر شده است. آمار در استان های گلستان و سیستان و بلوچستان بالای ۲ درصدمی باشد.
برای کنترل بیماری هپاتیت برای همه افراد و آحاد مردم سعی بر این است با برنامه ریزیهای درست و با روش بیماریابی فعال بتوانیم به این بیماران دسترسی بیشتری داشته باشیم. هپاتیت در ایران کمترین شیوع را دارد و از سال 72 واکسیناسیون هپاتیت برای کودکان اجرایی شد به طوریکه هم اکنون شیوع بیماری هپاتیت B و C به ترتیب کمتر از دو و یک درصد است. توصیه می شود مردم از دریافت خدمات پر خطر (تاتو، بوتاکس، برداشتن خال و .... ) در آرایشگاهها پرهیز کنند زیرا احتمال انتقال هپاتیت B و C از طریق آرایشگاهها بیشتر می باشد.
از سال ۱۳۷۵ خون هایی که از افراد گرفته می شود از لحاظ هپاتیت C مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد و دیگر انتقال از طریق خون آلوده وجود ندارد، اما افرادی که قبل از سال۱۳۷۵ خون گرفته اند و یا افرادی که اعتیاد تزریقی دارند در خطر ابتلا به هپاتیت C بوده اند. بنابراین امروزه مهم ترین راه انتقال تزریق غیر بهداشتی و غیر ایمن از نظر هپاتیت C است. هپاتیت C در بیماران هموفیلی، تالاسمی و دیالیزی کنترل شده و بیش از ۸۰ درصد بیماران درمان شده اند.
منبع:
مرکــز مدیریــت بیمــاری هــای واگیــر/ دفتــر آمــوزش و ارتقــای ســلامت/ وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
نظر دهید